Knorr Bremse

Knorr Bremse grupacija, sa centralom u Minhenu, je vodeći svetski proizvođač kočnih sistema za komercijalna i šinska vozila. Više od 100 godina Knorr Bremse je sinonim za lidere u razvoju, proizvodnji i marketingu najnaprednijih kočnih sistema. Knorr Bremse snabdeva svoje korisnike širom sveta sa testiranim, standardizovanim sistemima prilagođenim potrebama svakog regiona. Shodno tome, ova kompanija  je prisutna širom sveta na 85 lokacija i 27 država.

knorr5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao rezultat decenija iskustva u oblasti tehnologije kočenja, razvoja i istraživanja širom sveta, Knorr Bremse poseduje napredno tehničko znanje i inovativnu energiju u četiri glavne tehnologije, vazdušnoj instalaciji, mehanici, elektronici kao i inženjeringu kompleksnog upravljanja.

Sredstvima potrebnim za moderan razvoj, procedurama simulacije i intenzivnim i beskompromisno ispitivanje garantuju ekstremno otporne sisteme koji bezbedno i pouzdano funkcionišu i u najtežim uslovima.

 

knorr6knorr3knorr2

 

 

 

 

 

VAZDUŠNA INSTALACIJA

Kompresovani vazduh je najbitniji radni medijum u oblasti komercijalnih vozila. Proizveden od strane kompresora, usmerava se preko uređaja za njegovo procesuiranje ka rezervoarima. Za vreme kočenja ili u slučaju promene opterećenja, kompresovani vazduh biva usmeren preko kontrolnih ventila/modula ka kočnim cilindrima ili vazdušnim jastucima.

MEHANIKA

Stvarni efekat kočenja se ostvaruje mehanički. Disk kočnice proizvedene od strane Knorr Bremse, sa težinom ispod 50 kg mogu trenutno da ostvare silu stezanja od 300kN i da izazovu  usporavanje od 900kW.

ELEKTRONIKA

U modernim sistemima kočenja, sistemima vešanja i sigurnosti, elektronika je u mnogim slučajevima zamenila pneumatske sisteme.

Sa vremenima upravljanja elektronskom upravljačkom opremom koje se meri milisekundama, servo komande se šalju odgovarajućim ventilima i modulima. Stoga, kočenje i vešanje se prilagođava novim tehnologijama izuzetnom brzinom – ovo rezultuje u značajno unapređenim standardima kada su u pitanju stabilnost vozila, kontrola kočenja, udobnost u vožnji i iznad svega bezbednost.

INŽENJERING KOMPLEKSNOG UPRAVLJANJA

Knorr Bremse ima preko 100 godina iskustva u snabdevanju tržišta kompleksnim sistemima pneumatskog upravljanja. Navedeni sistemi imaju povećanu tražnju čak i izvan oblasti sistema kočenja i ogibljenja, kao što su na primer pogonski agregati.

PRERADA VAZDUHA

Kompresovani vazduh proizveden od strane kompresora mora biti isušen i prečišćen pre distribucije u nekim slučajevima čak do sedam različitih kočnih i drugih vodova. Ovi vodovi moraju biti ispunjeni sa ne manje od tri različita nivoa pritiska i strogo odvojeni jedni od drugih kako bi pouzdano ispunili najviše zahteve bezbednosti saobraćaja.

ISUŠIVANJE VAZDUHA

U ovoj oblasti, Knorr Bremse nudi ispitan i testiran filter koji pouzdano isušuje kompresovani vazduh. Ova priprema vazduha je neophodna kako bi zaštitila čitav pneumatski sistem od zamrzavanja i unutrašnje korozije i samim tim osigurava svoje ekikasno delovanje i povećava celokupni radni vek sistema.

KONVENCIONALNA PRIPREMA VAZDUHA

Proizvodni program, koji čine isušivači vazduha, regulatori pritiska, zaštitni ventili i ventili ograničenja, doprinosi radnoj sigurnosti pneumatskog sistema. Pored toga Knorr Bremse ima u ponudi i integrisane APU (Air Processing Unit) jedinice prerade vazduha, koje sjedinjuju sve funkcije sistema za pripremu vazduha u jedan uređaj.

ELEKTRONSKI SISTEMI

Procenjuje se da u evropskoj zajednici, opremanje svih kamiona i autobusa elektronskim sistemima bi rezultovalo u godišnjem smanjenju smrtnih slučajeva za 500 i 2500 nesreća koje za ishod imaju povrede učesnika u saobraćaju. Knorr Bremse ima izuzetan napredak kada je u pitanju razvoj aktivnog i pasivnog sistema asistencije vozaču, i na taj načinznačajno doprinosi povećanju bezbednosti na putevima. Proizvodni program u domenu elektronskih sistema sadrži sada već standardne ABS (sistem protiv blokade) sisteme, zatim EBS (elektronski kočni sistem), ESP (program elektronskog kočenja) i ACC (prilagodljivu kontrolu vožnje).

ABS – ASR

ABS sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja, dok ASR (sistem za kontrolu proklizavanja) omogućava da, kad vozilo ubrzava, onemogući točkove pogonske osovine da se okreću i time omoguće optimalno prijanjanje u svim uslovima vožnje.

Kao pionir u razvoju ABS sistema za komercijalna vozila, Knorr Bremse isporučuje ABS i ASR sisteme za sve tipove vozila i prikolica sa vazdušnom instalacijom.

EBS – CFC

EBS integriše osnovne funkcije kontrole kočenja ABS i ASR u jedan elektronski sistem, Prednosti elektronskog upravljanja nasuprot konvencionalnom pneumatskom upravljanju je kraće vreme delovanja i smanjenje dužine kočenja – što doprinosi povećanju bezbednosti na putu. EBS (elektronski kočni sistem) ima i dodatne funkcije kao što su kontrola istrošenosti, kontrola vožnje nizbrdo i CFC (kontrolu sile vučenja), sistem koji distribuira optimalnu silu kočenja između vučnog i priključnog vozila. Knorr Bremse nudi EBS i CFC za sve tipove vozila, uključujući i prikolice.

ESP

Poboljšanje EBS sistema ESP-om (programom elektronskog kočenja) dovodi do automatske stabilizacije vozila u kritičnim situacijama u toku vožnje i samim tim u smanjenju rizika prevrtanja ili proklizavanja. Sa ESP-om, pravac kretanja i brzina voznog kompleta se automatski koriguje u opasnim situacijama. Selektivnim intervencijama na pojedine kočnice vozila i upravljanje pogonskim agregatom, ESP predstavlja automatski sistem podrške za vozača u kritičnim momentima.

ELC

Elektronska kontrola nivelacije ELC nudi elektronsku regulaciju nivoa i podešenosti i isto tako funkciju podizne osovine na vozilima sa pneumatskom instalacijom. Ovim je, na primer, omogućeno spustiti nivo autobusa kako bi se omogućilo deci, starima i hendikepiranim osobama da ulaze i izlaze iz vozila bez poteškoća.

ACC

Kako bi se olakšao posao vozača u uslovima opterećenog saobraćaja, Knorr Bremse nudi Adaptivni sistem kontrole ACC, koji automatski održava ispravnu udaljenost od vozila ispred sebe, u zavisnosti od brzine kojom se kreće, što pomaže u sprečavanju udara u zadnji kraj vozila.

VENTILI

Ventili omogućavaju precizno upravljanje snabdevanja kompresovanog vazduha u sistem kočenja i ogibljenja

Proizvodni program sadrži sve zahtevane delove konvencionalnog kočnog sistema, na primer potpedalnog kočnog ventila, ventila ručne kočnice, rele ventila, regulatore kočnog pritiska, prikolične upravljačke ventile, ventile vazdušnog ogibljenja…

Pedale sa integrisanim sistemom aktiviranja kvačila se takođe nalaze u širokoj grupi proizvoda kompanije Knorr Bremse. Ovi moduli, konstruisani na principu „Priključi i koristi“ (Plug-and-Play), nude korisniku značajne kako tehničke, tako i logističke prednosti.

DISK KOČNICE

Predstavljanjem svog rešenja pneumatske disk kočnice, Knorr Bremse je visoko postavio lestvicu u oblasti komercijalnih vozila od 6 do 44 tona nosivosti. Najbitnije prednosti u odnosu na uobičajene sisteme su: mala težina, kompaktan dizajn, ujednačena potrošnja disk pločica, poboljšana jednostavnost servisiranja, ušteda u troškovima i povećana bezbednost.

Konstantnim razvojem i korišćenjem novih tehnologija u izradi same kočnice, Knorr Bremse je postao lider u snabdevanja proizvođača vozila i prikolica disk kočnicama i kompletnim sistemima za industriju komercijalnih vozila. Širom sveta, Knorr Bremse je proizveo preko 20 miliona disk kočnica.

knorr7
cheap case study